Sacose biodegradabile: pastrare, rezistenta, comparatie de pret
Romania se aliniaza normelor UE si toti producatorii pun accentul pe productia de sacose biodegradabile si compostabile, conform standardului european 13432.
Ce sacose se pot comercializa ori inmana gratuit?
Este intrebarea cu cea mai mare frecventa pe care o primim de la inceputul anului. Raspundem rapid si dezvoltam, imediat, subiectul sacoselor biodegradabile.
Sacosele care se pot utiliza incepand din 1 ianuarie 2019, fie ca sunt neimprimate sau imprimate standard ori personalizate, sunt:
1. sacosele din plastic cu grosime minima de 50 de microni (maieu sau banana);
2. sacosele biodegradabile cu orice grosime a foliei.
Ce este bioplasticul si din ce sunt produse sacosele bio
Bioplasticul este fabricat din materiale naturale, exemplu fiind amidonul vegetal si bio-polimerii (polimeri biodegradabili).
Amidonul vegetal poate fi obtinut din porumb, trestie de zahar, cartofi.
Asadar, bioplasticul utilizat este 100% natural si compostabil!
Pentru confectionarea acestor produse s-au folosit doar materii prime si materiale biodegradabile si compostabile conform SR EN ISO 13432.
Sunt respectate principiile si regulile de dozare impuse prin cerintele de biodegradabilitate si compostabilitate.
Standardul EN 13432 indica faptul că sacosa poate fi considerata compostabila numai dacă toate componentele acesteia sunt compostabile.
Ce sarcini suporta sacosele biodegradabile si compostabile vs cele din plastic de 50 microni
Bioplasticul, din punct de vedere al rezistentei, elasticitatii si tensionarii, este similar sacosei conventionale, din plastic, dar cand vorbim de aceeasi grosime a foliei.
Din testele noastre, comparand sacosa biodegradabila cu cea din plastic (LDPE cu grosime de 50 de microni), sacosa bio suporta greutati cu 30-40% mai mici.
Exemplu:
Daca pentru o sacosa cu dimensiuni de 27×51 cm, sacosa din plastic de 50 microni suporta 7-8 kg, cea bio, de 18 microni, sustine pana la 5 kg.
Cat timp se poate pastra / utiliza o sacosa biodegradabila si in ce conditii de depozitare, transport, umiditate
Mentinerea sacosei in conditii optime
Intr-un mediu inchis (cutie, de exemplu) si uscat, la temperatura camerei, sacosa poate fi pastrata aproximativ doi ani.
Altfel, dar respectand conditiile de transport, manipulare, depozitare si sensibilitate la umezeala, producatorul recomanda utilizarea produselor confectionate din film biodegradabil si compostabil in termen de un an de la data producerii lor.
Depozitare si transport
Sacosele / pungile trebuie pastrate in depozite curate, inchise, aerisite, in spatii uscate si racoroase, in ambalajul original, ferite de caldura excesiva si lumina directa. Transportul trebuie efectuat cu mijloace de transport curate si fara corpuri ascutite ce pot perfora sacosele.
Se evita expunerea directa la raze UV, umiditatea si temperaturile mai mari de 35°C.
Sensibilitatea la umiditate
Bioplast 107, utilizat la confectionarea foliei biodegradabile si compostabile, este o materie prima sensibila la umezeala, aspect care se transfera si produselor fabricate din acesta.
In consecinta aceste produse tind sa absoarba umiditatea, cand sunt expuse unui mediu umed, si s-o elibereze atunci cand se afla intr-un mediu uscat. Ca atare, nu se recomanda folosirea acestui material la ambalarea marfurilor lichide.
Comparatia de pret intre sacosele bio si cele din plastic
Daca facem un calcul strict pe produs, cele bio au un pret mai mare, care este dependent de dimensiunile sacosei.
Luand in calcul ca pentru cele biodegradabile nu se achita ecotaxa, de 0,1 lei+tva/buc, atunci pretul total / bucata este mai mic cu 15-45%, in functie de dimensiuni.
Am povestit despre intrebarile de top ale companiilor care integreaza pungile bio in afacerile lor.
"Totul a fost foarte ok. Consideram ca ati dat dovada de profesionalism si seriozitate. Apreciem ca a fost gata comanda mai devreme decat termenul estimat initial :). Aveam nevoie de ele cat mai curand... Ne auzim pe viitor cu alte comenzi"